Kabeh Kategori
en.pngEN

Omah>News>News Company

Dasar Omben-omben

01 Jan 7070

183

Wiski: Dhasar
Wiski minangka roh, umur ing kayu, dipikolehi saka sulingan gandum sing difermentasi. Wiski diprodhuksi ing papat negara: Amerika Serikat, Kanada, Skotlandia, lan Irlandia. Wiski sing diprodhuksi ing Kanada, Irlandia, lan Skotlandia nggunakake jeneng negarane. Wiski sing diprodhuksi ing negara liya, sanajan rasane padha, nanging ora bisa diarani Kanada, Irlandia, utawa Scotch.

Wiski beda-beda kanthi kekuwatan alkohol, saka 110 wong wiski Amerika sing botol ing wiski obligasi, nganti wiski 70 bukti Kanada, sing didol mung ing Kanada. Umume wiski sing didol ing Amerika Serikat yaiku 86 utawa 80 bukti, gumantung karo distilasi lan merek. Sadurunge taun 1960an, umume wiski dikemas kanthi bukti sing luwih dhuwur. Saiki, sing ngombe modern luwih seneng wiski sing luwih entheng. Ukum federal nuntut label ing saben botol ditandhani kanthi jelas karo minuman keras.

Apa Bukti kasebut?
Bukti: jumlah alkohol ing distilasi apa wae, lan nuduhake 50 persen alkohol kanthi volume. Gabungan setengah alkohol lan setengah banyu dicetak 100 alkohol utawa 50 persen alkohol.

Tembung "bukti" metu saka jaman distilasi pionir. Ing wiwitan, kanggo nemtokake kekuwatan omben-omben, penyulingan bakal nyampur semangat lan bubuk mesiu sing padha lan banjur nyampur campuran kasebut. Yen bubuk mesiu ora bisa kobong, semangate ora kuwat banget; yen kobong banget, mula kuwat banget. Nanging, yen diobong merata, kanthi nyala biru, jarene wis kabukten. Mula tembung bukti.

Alkohol murni, kaya jinis sing digunakake ing laboratorium, 200 bukti, yaiku alkohol 100 persen. Gabungan setengah alkohol lan setengah banyu dicetak 100 alkohol utawa 50 persen alkohol. Bukti minangka ukuran kekuatan alkohol, ora mesthi kualitas.
184


Brandy: Dhasar
Brandy minangka roh sing bisa diminum, disaring saka tumpukan anggur utawa woh liyane sing difermentasi. Umume brendi disaring saka anggur. Anggur putih, digawe saka anggur putih, asring digunakake. Anggur sing bubar ngrampungake proses fermentasi nggawe brandy paling apik. Anggur sing wis tuwa, sanajan kualitas unggul, ora bakal menehi brandy sing apik.
Brandies diprodhuksi ing endi wae anggur ditandur.

Cognac: Paling Terkenal ing kabeh Brandy
Cognac kudu disebutake kanthi luwih khusus amarga paling misuwur ing kabeh merek. Pabrik iki diproduksi ing wilayah Cognac Prancis, yaiku wilayah sing sisih lor Bordeaux, wewatesan karo Samodra Atlantik, lan kutha Cognac sing cedhak karo pusate. Wilayah kasebut dipérang dadi pitung distrik, kanthi urutan kualitas kognac sing digawe ing saben kabupaten. Urutane yaiku: Champagne Grande, Champagne Petite, Borderies, Fins, Bois, Bons Bois, Bois Ordinaries, lan Bois a Terrior.
Penting, sampeyan kudu ngerti manawa kabeh kognac iku brendi, nanging ora kabeh brendi minangka kognak.
185Brandy mung bisa diarani koakac yen disaring saka anggur sing digawe saka anggur sing tuwuh ing watesan ukum saka Charente lan Charente Inferieure Departemen Prancis. Brandies sing disaring saka anggur liyane ora sah duwe jeneng kognac, sanajan bisa dikirim saka kutha Cognac.

Vodka: Dhasar

Kaya wiski, vodka disaring saka gandum sing difermentasi, nanging beda karo cara distilasi. Wiski disaring ing bukti sing kurang kanggo nahan rasa. Nanging Vodka disaring nganggo bukti paling dhuwur, 190 utawa luwih, banjur diproses luwih adoh kanggo ngilangi kabeh rasa. Umume penyulingan Amerika nyaring vodkas liwat areng. Wiski uga wis tuwa, lan vodka durung tuwa.


Digawe saka apa?
Sawetara vodkas digawe saka kentang. Umume vodka dudu. Meh kabeh vodka digawe saka gandum, sing paling umum yaiku jagung, rye, lan gandum. Ana akeh negara sing ngaku nggawe vodka, ing antarane yaiku Polandia lan Rusia. Sawetara sejarawan negesake manawa Polandia ngasilake wiwit awal abad kaping 8 Masehi, kanggo digunakake minangka obat. Nganti abad kaping 15 Masehi, Polandia lan Rusia uga ngombe saben dina.